“RFID Okuyucular: Temel Seçenekler ve Özellikler” de belirtildiği gibi bir RFID okuyucu seçerken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husus, ağa uygun olup olmadığını veya bir ana bilgisayara bağlanması gerekip gerekmediğini belirlemektir. Bu yazıda her birinin artılarını ve eksilerini tartışıyoruz.
Bağlantı Seçenekleri:
Kurumsal düzeydeki çoğu RFID okuyucusu kullanıcının okuyucuyu bir ağa kurması bir Wi-Fi veya LAN bağlantısı aracılığıyla birden fazla cihazdan erişebilmesi için ağ oluşturma özelliği sunar.
Bu makalede, “ağ oluşturma, yerel veya kablosuz bir ağda bir RFID okuyucu kurma, bir IP adresi atama ve aynı ağa bağlantı yoluyla başka bir cihaza erişilebilir yapma işlemini ele alacağız.
IOT Sistemlerinin Avantajları
Bir okuyucuyu ağa bağlamak genellikle basittir ve kullanıcıya, bir ana bilgisayara doğrudan bağlantı yoluyla (özellikle de erişilebilirlik, yapılandırma kolaylığı ve çoklu veri aktarma seçenekleri) bağlanmaya kıyasla birkaç fayda sağlayabilir.
Erişilebilirlik ve Yapılandırma Kolaylığı
Bir okuyucu bir ağda kurulduğunda, mobil cihazlar dahil olmak üzere o ağdaki herhangi bir cihaz tarafından uzaktan (uygun kimlik bilgileriyle) erişilebilir. Birden fazla cihazın bir RFID okuyucusuna erişebilmesi, uzaktan sorun gidermeye ve güncellemelere ihtiyaç duyan uygulamalarda önemlidir.
Bir okuyucu bir ağa bağlandığında, okuyucunun durumunu kontrol etmek, okuyucunun ayarlarında değişiklik yapmak ve hatta okuyucunun donanım yazılımını yükseltmek daha kolaydır. Ek olarak çoğu ağ bağlantılı RFID okuyucusu kullanıcının daha düşük seviyeli komutlara erişmesine izin verir. Bu seviyede arayüz oluşturma, okuyucuya veya okuyucu üreticisine bağlı olarak farklı komutların kullanılmasını gerektirebilir. Ancak deneyimli kullanıcıların bir okuyucunun özelliklerini manuel olarak yapılandırmasına izin verir ve kullanıcılara daha geniş bir kişiselleştirme aralığı sunar. Kullanıcılar, statik IP adresleri, DNS sunucusu ayarları ve NTP saat senkronizasyonu gibi ayarları uzaktan yapılandırabilir. Ayrıca okuyucu günlük verilerini görüntüleyebilir ve sorunları giderebilir.
Çoklu Veri Aktarma Seçenekleri
Çoğu RFID okuyucusu başka bir hizmet / yazılım tarafından kullanılacak etiket verilerini dışa aktarmak için çeşitli yöntemler sunar ve bir okuyucuyu ağa bağlamak bu mevcut seçeneklerin çoğunu mümkün kılan şeydir. Bir okuyucuyu ağ kurmadan serial (USB) üzerinden veri indirme ve dışa aktarma, özel olarak biçimlendirilmiş bir flash sürücüye kaydetme veya verileri Excel gibi bir programa girmek için klavye kama işlevini kullanma ile sınırlıdır. Bir okuyucu ağa bağlanmışsa bir TCP/ IP bağlantı noktası üzerinden veri akışı hatta HTTP (S) POST üzerinden bir web sunucusuna veya veri tabanına veri göndermek gibi diğer seçeneklere sahiptir. Bir okuyucuyu bağlamak kullanıcıların RFID sistemini kendi uygulamaları için daha da özelleştirmelerini ve uyarlamalarını sağlar.
IOT Sistemlerinin Dezavantajları
Kullanıcı, risklerin ne olduğunu ve bunları güvenli ve etkili bir şekilde nasıl azaltacağının farkında olduğu takdirde eksilerini azaltabilir. Bir RFID okuyucusunu ağa bağlamanın birkaç avantajı vardır. Bir okuyucuyu, ağ kurarken dikkat edilmesi gereken üç ana tehdit güvenlik riskleri, ağ kesintileri ve gerekli teknik uzmanlıktır.
Güvenlik riskleri
Daha önce belirtildiği gibi bir okuyucuyu ağa bağlamanın yararı, okuyucunun uzaktan erişebilmesidir. Ancak bu bir güvenlik riski de olabilir. Okuyucuya ve toplanan verilere yalnızca yetkili tarafların erişebilmesini sağlamak için ek önlemler alınması gerekebilir. Bu riski azaltmak için RFID okuyucusunda ağa eklenen diğer herhangi bir cihazla aynı güvenlik protokollerini kullanın.
Ağ kesintileri
Bağlantı kaybı, değerli verilerin kaybı anlamına gelebilir. Bir RFID sisteminin başarısı için bir ağa güvenmek, ağın bant genişliği sorunlarına maruz kalması (gecikme süresi), kesintilere veya kesintilere eğilimli olması durumunda riskli olabilir.
Teknik uzmanlık
Son olarak bir okuyucuyu bağlamak özellikle özel, yüksek güvenlikli bir ağla ilgilenirken bazen teknik uzmanlık gerektirebilir. Ağın türüne, boyutuna ve güvenlik düzeyine bağlı olarak her şeyi ayarlamak ve okuyucuyu çevrimiçi duruma getirmek için bir ağ uzmanı gerekebilir. Bu bir defalık ek bir adım ve maliyet gibi gözükse de hız, bant genişliği veya genel olarak okuyucunun ağa bağlanması gibi okuyucunun işlevine müdahale eden bir ağ sorunu varsa sorunları çözmek için uzmana güvenin. Eğer uzman duyarlı, hızlı ve etkiliyse bu bir problem olmayabilir. Gecikme olursa risk daha büyüktür. Çünkü okuyucu ağda olmadığı sürece daha fazla veri kaybı olur.
Otomatik tanımlama ve veri toplama alanında faaliyet gösteren Barfas Auto ID; UHF RFID Etiketlerinin, UHF RFID antenlerinin ve UHF RFID okuyucularının imalatını yapmaktadır. RFID sistemleri; tamamen yerli ve milli kaynaklar kullanılarak Türk mühendisleri tarafından tasarlanmakta olup ürünler başta İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana ve Gaziantep olmak üzere tüm ülkenin hizmetine sunmuştur.
Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası’nı inceleyebilirsiniz.
Uzman personelimizce size özel fiyat teklifi almak için hemen formu doldurun!
Teknik personelimizin size yardımcı olabilmesi için hemen formu doldurun!
İş Ortaklığı Başvurusu için hemen formu doldurun!